Home > Emlékek > Padlizsánkrém recept

Padlizsánkrém recept

October 18th, 2009 Leave a comment Go to comments

Hozzávalók:
- padlizsán, legalább 3-4 darab (akkora macera az egész, hogy kevesebbért nem akarsz nekiállni)
- hagyma (ízlés szerint vörös vagy lila) 1-1,5 közepes fej (de ez is ízlés szerint)
- só, bors (ööö, ízlés szerint)
- olaj (szigorúan semleges ízű olaj, mondjuk napraforgó, és nem hidegen sajtolt)
- a felhasználóbarát verzióhoz: minden tartárhoz szükséges kellék (A tartár receptjét máshonnan kell megtudd, ezt Melinda szokta nálunk készíteni. Ha nekem kellene, akkor csalok, elkészítem az egzotikus verziót nagyon kevés olajjal és kb. beledobálok még tejfölt, mustárt, majonézt.)

Padlizsán grillezése.
Süsd meg parázson. Érdemes egy rácson a parázs fölött, mert a kicsurgó lé elfojtja a parazsat. Kissé szeles időben nagyszerű. Ha nem lehet szabadban, akkor a tűzhelyen platnin, ha azt sem lehet, akkor a sütőben. De utóbbi esetekben kevésbé füstös eredmény érhető el, ami visszavesz az élvezeti értékéből. Akkor van megsülve, ha egy-egy oldalán a héj keményre szenesedik, maga a padlizsán teste pedig összetöttyedt. Lehet bátran forgatgatni és sütni eddig a fázisig, tényleg. Ha bárhol lehet a héján az eredeti lila színt látni, akkor még nincs mesülve rendesen. Igen: a hegyén csak úgy lehet megsütni, ha felállítod a hegyére.

A megsütött padlizsánt tisztítsd meg. A tisztítás abból áll, hogy a szenes héjától megszabadítod a padlizsán húsát, ha frissen tisztítod és óvatosan, akkor nagy darabokban tudod leszedni a héját. A csonkját is el kell távolítani. Vigyázz, mert a szenes héj apró darabokban tördezhet. Ne hagyj sok fekete szenes darabot a húsban. Lehet egy vízzel teli edény mellett végezni, a padlizsánt hűtés, vagy lemosás céljából megmeríteni az edényben. Az ujjaidat is érdemes majd hűteni, mert elég forró lesz.

A pucolás után össze kell aprítani a padlizsánt. Van aki turmixolja. Te ne tedd. Az elveszi a karakterét, a magokat, a rostokat jó látni, érezni a végeredményben. Ehhez egy vágódeszkán, egyenes végű fakanállall aprítsd fel úgy, mintha szeletelnéd, és utána mintha a hagymát akarnád egész apróra vágni, a felaprított részeken is menj át a fakanállal újra és újra. Kisebb csimbókok maradhatnak csak.

A hagymát apró kockákra vágjuk és hozzáöntjük.

A további feldolgozásnak két iránya van. Ezeket a következő nevekkel tudom leírni: felhasználóbarát és egzotikus.

A felhasználóbarát:
Keverj ki egy adag tartár mártást és öntsd hozzá az eddig kikevert dolgokhoz. Ennek mennyisége tőled függ, lehet az eddig elkészült krém harmada, fele.

Az egzotikus:
A tartárból kihagyjuk a selymesítő dolgokat és csak a kemény elemeket keverjük közvetlenül a krémhez. Tehát bors, só, olaj ízlés szerint hozzáadva. A padlizsán így sült állapotában is sok olajat bír felvenni. Annyit ne adj hozzá, amennyit fel tud szívni, de a számodra még elfogadhatónál azért többet önts hozzá.

Az elkészült krémet tedd be a hűtőbe egy napra, ha érjenek az ízek. Ami talán csak annyit tesz, hogy a só felolvad, a hagyma egy kicsit megereszkedik, a padlizsán lehűl. De azért tényleg jobb így.

Paradicsommal, limonádésra édesített teával kiváló. Melinda szeret pirítóst készíteni hozzá.

Jó étvágyat!

PS: Mi azt szoktuk, hogy amikor ősszel értelmes áron lehet már venni, akkor egy zsákra valót veszünk, megsütjük, megpucoljuk, egy-két darabonként bezacskózzuk és a családban terítjük. A fagyasztókban áll, míg valakinek kedve nem támad rá télvíz idején. Akkor a feldarabolástól folytatjuk az elkészítést.

Categories: Emlékek Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Security Code: